Drie studenten van de Design Academy Eindhoven hebben zich verdiept in het landschap van Veenhuizen. In de module cartografie onderzoeken de studenten, als onderdeel van het vak kaarten maken, de invloed van het landschap op mensen en de verwevenheid van verhalen daarmee. Ze brengen de verborgen historische lagen en verhalen op een tastbare manier naar voren. Elke student doet dit op een eigen visuele wijze. In de pop-up tentoonstelling ‘Verhalend Landschap’ nemen de studenten bezoekers mee in hun ontwerpend onderzoek.
Onderdompeling in het landschap van Veenhuizen
Gedurende een langere periode dompelden de studenten zich onder in het landschap van Veenhuizen. De drie studenten zijn niet afkomstig uit Nederland en hadden geen enkele voorkennis van het Drentse dorp. Gewapend met hun nieuwsgierigheid begonnen de studenten zich in deze plek te verdiepen: ze spraken bewoners en experts, doken in de archieven van het Drents Archief en gingen de omgeving verkennen.
Aneeqa Martinson uit Zuid-Afrika legt uit: “Over de wezen die leefden en stierven in Veenhuizen is bijzonder weinig gedocumenteerd. Ik wil de wezen die in Veenhuizen stierven herdenken.“ Een veld vol bloemen –in carrévorm– markeert de plek waar ooit het 3e gesticht van Veenhuizen stond. In dit gesticht hebben voornamelijk de wezen van Veenhuizen gewoond. Zo’n 35% van de wezen zijn hier in hun kindertijd gestorven. Martinson onderzocht de verbinding tussen de dood en bloemen die al eeuwenlang in samenlevingen aanwezig zijn en creëerde een digitaal gedenkteken voor deze vergeten kinderen.
Kijk mee door de ogen van de ontwerpend onderzoeker
Dit project vormt een onderzoeksmodule waarbij elke student unieke methodes ontwikkelt om een complex gegeven als cultureel erfgoed te ontrafelen. De expositie plaatst kunst- en designonderzoek centraal. De bezoeker ziet waar een ontwerper inspiratie vandaan haalt, hoe verbanden worden gelegd en hoe waarnemingen uiteindelijk uitmonden in een verhaal of de vormgeving voor een prototype.
Details tentoonstelling
‘Verhalend Landschap’ is kosteloos te bezoeken van 27 januari tot en met 4 februari 2024, dagelijks tussen 13:00 en 17:00 uur. Maandag 29 januari is het museum gesloten. De pop-up tentoonstelling bevindt zich in het voormalig depot rechts naast de hoofdingang van het Gevangenismuseum in Veenhuizen.